logo - pmc oud geleen - fystiotherapie | fitness | vitaliteit

Veel voorkomende klachten

Bij diverse aandoeningen en klachten kunnen onze fysiotherapeuten en andere specialisten je behandelen en begeleiden. Hier vind je meer informatie over een aantal veelvoorkomende klachten. We hebben deze voor je gerangschikt op alfabetische volgorde.
Paramedisch Centrum Geleen - Fysiotherapie | Fitness | Personal Training - verticaal -
A

Gewrichtsslijtage komt veel voor, vooral naarmate we ouder worden. Het kan echter ook bij jongere mensen optreden door factoren zoals sportblessures, botbreuken of een beenlengteverschil. Deze slijtage leidt vaak tot stijve, minder soepele en pijnlijke gewrichten. Om verdere achteruitgang te voorkomen en de pijn te verlichten, is het essentieel om actief te blijven. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen door het gewricht soepeler te maken en met gerichte oefeningen en adviezen. Samen met de fysiotherapeut bepaal je doelen die passen bij jouw specifieke situatie en mogelijkheden. Wil je pijn verminderen, verdere slijtage voorkomen en je mobiliteit verbeteren? Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.
B

Bekkenbodemklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten en komen vaak voor tijdens de zwangerschap of na een operatie in het bekkengebied. Dit komt doordat de hele regio onder zware druk staat. Specifieke aan- en ontspanningsoefeningen en deskundig advies van een gespecialiseerde fysiotherapeut kunnen hierbij helpen. Daarnaast worden bekkenklachten vaak geassocieerd met ongewild urineverlies (incontinentie) of juist moeite met naar het toilet gaan. Ook in deze gevallen kunnen gerichte oefeningen en professioneel advies de klachten aanzienlijk verminderen.

Botbreuken kunnen in verschillende vormen en ernst optreden, afhankelijk van het type fractuur (complex of eenvoudig) en de locatie van de breuk. Soms is een operatie noodzakelijk, terwijl in andere gevallen rust voldoende is om het bot te laten herstellen. Over het algemeen genezen botbreuken goed. Een optimale revalidatie is cruciaal om restklachten te minimaliseren. Het is belangrijk dat niet alleen je botten, maar ook de omliggende spieren en gewrichten weer wennen aan normaal gebruik. Je fysiotherapeut begeleidt je hierbij, zodat je precies de juiste balans vindt tussen voldoende en niet te veel inspanning.

C

Claudicatio Intermittens, beter bekend als "etalagebenen," is een aandoening waarbij de bloedvaten in en naar de benen vernauwd zijn door slagaderverkalking. Dit kan leiden tot kramp, pijn of vermoeidheid in de benen tijdens het lopen of fietsen. Factoren die het risico verhogen zijn onder andere gebrek aan lichaamsbeweging, roken, ongezonde voeding, diabetes, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Looptraining, met een op maat gemaakt trainingsprogramma, kan helpen de loopafstand te vergroten en de pijnklachten te verminderen.

COPD is een verzamelnaam voor chronische luchtwegaandoeningen die je vermogen om intensief te bewegen aanzienlijk kunnen beperken. Activiteiten zoals traplopen, wandelen en fietsen kunnen daardoor moeilijker worden. Het is belangrijk om je huidige capaciteiten te behouden en te optimaliseren. Daarom werken wij samen met jou aan het maximaliseren van je mogelijkheden zonder je te overbelasten. Hiervoor hebben we speciale beweegprogramma’s ontwikkeld. Soms maken we hierbij gebruik van meetinstrumenten zoals een hartslagmeter of een zuurstofsaturatiemeter om je voortgang en veiligheid te bewaken.
D

Bij diabetes is je bloedsuikerspiegel uit balans, wat vaak gepaard gaat met diverse bijkomende klachten. Je kunt echter je lichaam ondersteunen door gezond en voldoende te bewegen in de juiste mate. Daarnaast bieden wij hulp door samen te werken met je arts of diëtist om je te adviseren over leefstijl en voeding. Zo kun je beter omgaan met je diabetes en je algehele gezondheid verbeteren.

E

Het gebeurt vaak plotseling en je voelt direct dat er iets mis is. Of het nu komt door het landen op een graspol, het stappen op een bal tijdens het sporten, of simpelweg door een misstap van een afstapje. Een verzwikte of verstuikte enkel wordt meestal veroorzaakt door een uitgerekte of gescheurde enkelband. Afhankelijk van de ernst kan er direct zwelling ontstaan, waardoor je enkel dik en warm wordt. Het is belangrijk om je enkel onmiddellijk rust te geven, omdat je hele lichaam erop steunt. Tegelijkertijd is het cruciaal om tijdig weer actief te worden, omdat je herstel ook afhangt van hoe je je enkel gebruikt. Samen met je fysiotherapeut kun je bepalen of intapen nodig is en hoe je revalidatie optimaal kan verlopen.

F

Bij een frozen shoulder is het weefsel rondom je schoudergewricht verkleeft, verkort en snel ontstoken. Vaak is er ook sprake van een slijmbeursontsteking in je schoudergewricht. En dat beperkt je al snel, bijvoorbeeld als je hoger moet reiken, maar ook als je er op steunt of ligt. Medicatie is niet altijd voldoende, omdat daarmee wel de pijnklachten afnemen, maar niet de mobiliteit en spierkracht die met een frozen shoulder gepaard gaan. Revalidatie neemt vaak de nodige tijd in beslag. Twijfel je of zoek je hulp, neem dan contact met ons op.
H

Hoofdpijn kan door verschillende oorzaken ontstaan, en de uitdaging is om de juiste oorzaak te achterhalen. Als het gaat om spierspanningshoofdpijn of houdingsgerelateerde hoofdpijn, kan je fysiotherapeut je hierbij ondersteunen. De therapeut zal beoordelen of een combinatie van ontspanningstechnieken, massage, mobilisatie, houdingsadvies of stabilisatietraining nodig is om je klachten te verlichten.
K

Je knie is een cruciaal scharnierpunt dat in het dagelijkse leven en tijdens sport veel klappen opvangt. Knieblessures ontstaan vaak door slijtage, trauma (zoals een sportongeval) of overbelasting. Bij slijtage is het belangrijk om je knie op een verantwoorde manier te blijven belasten. De behandeling bestaat doorgaans uit een combinatie van mobiliseren (het soepeler maken) en stabiliseren (krachttraining). Als deze aanpak niet voldoende helpt, kan een knieprothese (total knee) nodig zijn, waarna je via revalidatie leert omgaan met de nieuwe knie.

Letsel aan de voorste of achterste kruisband of de meniscus komt ook vaak voor, meestal door sportblessures. In zulke gevallen is het belangrijk te beoordelen of revalidatie voldoende is, of dat een operatie noodzakelijk is. Daarnaast komen spier- en peesontstekingen rondom de knie vaak voor, zoals bij de knieschijf. De fysiotherapeut onderzoekt dan de oorzaak, zoals overbelasting of een verkeerd looppatroon, en stelt een trainingsschema op maat op.

Je kruisbanden zijn sterke ligamenten die zorgen voor de stabiliteit van je knie. Wanneer deze banden deels of volledig scheuren, kan je knie instabiel worden en zwellen. Afhankelijk van de ernst van de scheur en de omstandigheden kan een conservatieve behandeling voldoende zijn, of kan een operatie nodig zijn. Een conservatieve behandeling omvat, net als revalidatie, tijdelijk verminderde belasting (relatieve rust), gevolgd door een zorgvuldig opgebouwd trainingsprogramma. De revalidatie richt zich met name op krachttraining en stabiliteitstraining.

De meniscus is een halvemaanvormige kraakbeenstructuur die helpt bij de geleiding van de knie en het dempen van krachten binnen het gewricht. Bij een gescheurde meniscus wordt de knie vaak minder stabiel en kan er vocht in de knie ontstaan. Ook hier hangt de keuze tussen een conservatieve behandeling en een operatie gevolgd door revalidatie af van de specifieke omstandigheden.

N

Nekklachten laten je duidelijk voelen hoe intensief je deze regio eigenlijk gebruikt. Je nek en hoofd zijn voortdurend in beweging, en je merkt het direct als deze beweging pijnlijk of beperkt is. Soms kan je nek zelfs "geblokkeerd" aanvoelen of heb je moeite je hoofd te stabiliseren. Nekklachten gaan vaak gepaard met hoofdpijn of uitstralende pijn naar de schouder of arm. De oorzaak ligt vaak in een ongunstige houding of te weinig beweging, zoals bij zittend werk. Soms is (spier)spanning de boosdoener.
O

Oedeem is de ongewenste ophoping van vocht op bepaalde plaatsen in je lichaam, veroorzaakt door een disbalans in de aanvoer en afvoer van vocht via het lymfesysteem. Deze onevenwichtigheid kan ontstaan door een operatie, ongeval, trauma of een aangeboren afwijking. Een oedeemtherapeut, een gespecialiseerde fysiotherapeut, helpt bij het herstellen van deze balans. Veelgebruikte technieken hiervoor zijn manuele lymfedrainage, bandageren en zwachtelen, en oefentherapie.

De maatschappij is de laatste decennia veel veranderd, en ons lichaam kan dit soms niet goed bijhouden. We bewegen minder want de wereld ligt via telefoon of computer aan onze voeten. Alles gaat sneller en dat geeft soms stress. En overal worden we verleid met makkelijk en lekker eten. Deze cirkel doorbreken is niet eenvoudig. Daarom werken we als specialist in bewegen graag samen met je huisarts en waar nodig met je diëtist of psycholoog. We houden je vorderingen bij zodat je een extra stimulans hebt om door te gaan. Het zal niet makkelijk worden, maar samen komen we er uit.

P

We kunnen het niet voor je oplossen, maar laten we samen ontdekken wat er nog wel mogelijk is. Spelenderwijs gaan we aan de slag met beweging, spelletjes en uitdagingen. Zo brengen we stap voor stap een beetje vreugde en vertrouwen terug. Je kunt het!

Peesontstekingen zijn hardnekkig, iets wat je misschien zelf al hebt ervaren. Door zware of herhalende bewegingen kunnen pezen overbelast raken. Omdat pezen minder goed doorbloed zijn, duurt het herstel vaak langer dan bij spieren. Het is belangrijk om herhaalde terugvallen te vermijden, wat kan gebeuren als je te enthousiast of ongeduldig bent, of zonder dat je het doorhebt. Wij helpen je hierbij. Bekende voorbeelden van peesontstekingen zijn de achillespeesontsteking, tenniselleboog en jumpers knee.

Je handen en polsen zijn je gereedschap. Dus als je pols- of handklachten hebt, voel je jezelf al snel behoorlijk beperkt. Veelvoorkomende klachten in deze regio zijn de peesletsels (waaronder de skiduim), het carpaal tunnelsyndroom (beknelde zenuw), artrose (slijtage), fracturen (botbreuken) en de triggerfinger. Je fysiotherapeut weet er meer van en helpt je op weg.

R

Je rug (wervelkolom) vormt de as en kapstok van je lichaam. Rugklachten komen vaak voor; de meesten van ons krijgen er wel eens mee te maken. Deze klachten gaan vaak gepaard met pijn bij bukken of tillen, maar ook zitten of langer staan kan een probleem zijn. Symptomen zijn onder andere stijfheid, steken in de rug, verkrampte spieren en soms uitstraling naar de benen. Soms is er sprake van een hernia, waarbij een uitpuilende tussenwervelschijf tegen spieren of zenuwen drukt. Dit kan beangstigend zijn, maar met de juiste hulp verloopt het herstel vaak goed. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen te veel en te weinig activiteit. Samen met jou zoeken we naar deze balans door middel van massage, mobilisatie, oefeningen, training en advies.

S

Je schouder is een bijzonder gewricht, waar vooral peesklachten, de slijmbeursontsteking en frozen shoulder vaak voorkomen. Aan de ene kant moet het heel beweeglijk zijn, want hoe krijg je anders je bovenkleding aan. Aan de andere kant wordt je schouder soms ook zwaar belast, bij tillen, werken boven je hoofd of door er op te liggen. Tot slot is je schouder nauw verbonden aan je nek en zorgen (spier-)spanning of een ongunstige werkhouding voor verkrampt bewegen. Daarom kijken we goed met je naar de oorzaak, en betrekken daar ook de omgeving bij. Blijf er niet mee lopen, neem gerust contact op voor een oriënterend onderzoek.

Een spierscheurtje herstelt meestal goed. Veel mensen hebben wel eens gehoord van een zweepslag tijdens het sporten. Spieren hebben een uitstekend herstelvermogen, dus na enkele weken zullen je klachten meestal afnemen. Het is echter cruciaal dat je spier volledig herstelt, niet alleen voor de dagelijkse activiteiten. Hoe verder je revalideert, hoe sterker het herstel en hoe kleiner de kans op herhaling. Preventie is dus van groot belang.

T

Een tennisarm of golfarm wordt in de volksmond gebruikt voor een lokale peesontsteking ter hoogte van de elleboog. Met tennissen of golfen heeft dit echter niet altijd iets te maken. Intensieve werkzaamheden of werk dat je weinig of nooit doet zoals klussen zorgen voor een lokale overbelasting. Soms stralen de klachten uit naar je onderarm. Peesontstekingen kunnen in het algemeen hardnekkig zijn. Blijf er dus niet te lang mee lopen.
W

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die veroorzaakt worden door een snelle of harde beweging van je hoofd. De klachten zijn vaak nekpijn, een stijve nek, hoofdpijn, duizeligheid en soms concentratiestoornissen. De oorzaak is vaak een verkeersongeluk, maar bijvoorbeeld een val kan de klachten triggeren. Herken je deze klachten of symptomen, dan kan het verstandig zijn om langs te komen. De behandeling is in eerste instantie gericht op het tot rust brengen van dit gebied door pijndemping en advies wat wel en niet te doen. Daarna komt maatwerk, gaan we op geleide van de klachten opbouwen.
Deze website is gemaakt door Scoob

Wil je meer informatie ontvangen?
Of een gratis proefles inplannen?

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen spoedig contact met je op.

🔐 Uw persoonsgegevens worden alleen intern gebruikt om contact met u op te nemen. De gegevens worden dus niet langer bewaard dan nodig is en niet aan derden verstrekt. Zie ook onze privacy verklaring.

Waar kunnen we je mee helpen?

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.

🔐 Uw persoonsgegevens worden alleen intern gebruikt om contact met u op te nemen. De gegevens worden dus niet langer bewaard dan nodig is en niet aan derden verstrekt. Zie ook onze privacy verklaring.